9.1 Databases, inleiding

We leven in een informatietijdperk. Informatie speelt een steeds grotere rol in onze samenleving en wij zijn er steeds meer van afhankelijk. Dankzij de uitvinding van de computer kunnen we steeds grotere hoeveelheden gegevens verzamelen en deze verwerken tot informatie.
Een belangrijke rol hierin speelt het begrip database.
Een database of gegevensbank is niets anders een verzameling van "gegevens" die wordt bijgehouden.
Kaartenbak Databases vinden we overal, en ze zijn er in alle soorten en maten.
Een adressenboekje of een telefoonlijst of een verjaardagskalender zijn voorbeelden van eenvoudige databases.
Een ingewikkelde database is die van de schooladministratie.
Vroeger werden die gegevens op kaarten bijgehouden. Voor elke leerling had je een kaart met daarop de naam, het adres, de woonplaats, telefoon, en nog veel meer gegevens.
Vroeger werden ook de cijfers van de leerlingen op de administratie bijgehouden, maar dan alleen de rapportcijfers. Die werden op de administratie op speciale rapportlijsten bijgehouden; het was teveel werk om alle cijfers op die lijsten bij te houden.

Tegenwoordig wordt dat allemaal met behulp van de computer gedaan.
Er bestaan een aantal programma's om databases mee te maken en bij te houden. Zo'n programma wordt wel een DataBase Management Systeem (DBMS) genoemd.
Een aantal bekende DBMS'en zijn: De manier waarop de gegevens worden vastgelegd kan op verschillende manieren plaatsvinden. We zeggen dat wel zo: er zijn verschillende gegevensmodellen of datamodellen.
Eén van de manieren om de gegevens vast te leggen is om deze in tabellen te plaatsen; dat wordt het relationele model genoemd.
Als je een programma hebt dat de gegevens met behulp van tabellen vastlegt, dus met het relationele model werkt, dan wordt dat een Relationeel DataBase Management Systeem (RDBMS) genoemd.